h1

בעיות במעבדה ? חלק ב

אוגוסט 2, 2010

אחרי שבחלק א דיברנו על מה הולך בכוס, נמשיך לנסות להסביר למה אותו יין מתנהג שונה בטעימות שונות

מה הולך בראש שלך?

קונטקסט ואווירה זה הכל ביין. זה מה שכיף ביין. לפעמים בטעימה גדולה לא מתלהבים מיין, אבל כששותים אותו בסיטואציה רגועה יותר נהנים ממנו מאוד. לפעמים בטעימות שמונחות ע"י היינן/יבואן או נערכות ביקב היינות מרגישים מצויינים אבל כששותים מהם בבית לא מתרגשים מהם, ועוד דוגמאות רבות. טעימה עיוורת כמובן פותרת את כל הבעיות האלה – אבל לא רק שהיא מסובכת לוגיסטית – מדובר בצורה הכי אנליטית להעריך יין, וזו לא תמיד ההנאה שאני מחפש ביין. אם משקללים את זה, אני מוצא שהדרך הכי טובה להעריך יין זה לשבת כמה שעות עם בקבוק, שותפ/ה ומשהו לאכול או לנשנש. לטעום את היין לאורך זמן, לתת לו להתפתח בכוס ולבדוק אותו ליד אוכל.

מה הולך במרתף שלך?

טוב, במיוחד במזג האוויר הזה כולנו יודעים ששמירת יין טוב מחוץ למקרר יין היא בגדר הימור, ולא הימור מוצלח. גם מקומות "קרירים" כמו מקלט, מתחת לכיור ובארון הבגדים – לא יגנו על היין בחודשי החמסין, וגם היינות הטובים ביותר לא יהיו חסינים ממוות במקרה כזה. לא פחות גרוע מטמפ' גבוהה זה טמפ' לא יציבה. כדאי לוודא שהמקרר תקין, שיש בו מספיק לחות (סמרטוט רטוב יספיק) כדי לשמור על הפקקים וכך נשמור על הבקבוקים מרוצים. מרכיב לא פחות חשוב כאן זה איך היין נשמר לפני שהגיע למקרר – כאן חשוב לסמוך על החנות שלכם, שהיא לא מתקמצת על המזגן כשהיא סגורה. זו דוגמה נוספת למה כדאי להעדיף חנויות יין רציניות ומסודרות גם כשהמחיר גבוה בכמה אחוזים בהשוואה לכל מיני דילים חשודים.

ואולי בעצם המדידה בסדר? מה אם המדידה מדויקת והיין עצמו שונה? זה הזמן לשאול מה הולך ביקב שלך?

הנה משהו שנוח לעשות – לגלגל את האחריות לפתחם של אחרים. מתי זה מתקבל? יש יקבים קטנים שלא תמיד מצטיינים בניקיון (או ידע), יש כאלה שאין להם את המשאבים לקנות ציוד מתאים – והתוצאה, בחלק מהיקבים היא שונות בין הבקבוקים, או bottle variation. כשאני קונה יין מיקב גדול וטכנולוגי כמו הרי גליל – מאוד אופתע להתקל בשונות בין בקבוקים, אם כי לפעמים גם ביקבים גדולים יכול להיות פקשוש בנושא. חשוב לציין שכשמדובר על יין מתיישן – ככל שהוא מבוגר יותר הבדלים קטנים בתנאי ההתחלה שלו הופכים משמעותיים יותר עם הגיל. בנוסף לבעית שונות הבקבוקים, יש כמובן גם פגמים שקורים סטטיסטית ביינות גם ביקבים הכי מסודרים ונקיים, חלקם קשורים לשעם, כאשר TCA הוא המוכר ביותר, אליו נלווים גם חמצון ושאר מרעין בישין. את הפגמים האלה אנחנו עלולים לפעמים לפספס, במיוחד כשהם לא מופיעים במידה קיצונית.

סיכום ומסקנות

אותו יין – חוויה שונה, זה מצב שלא זר למי ששותה יין. הסיבות שסקרנו כאן ידועות-עד טריוויאליות לחובבי יין. לפעמים, לא נעים להודות, הבעיה היא אצלנו. גם אם השתמשנו בכוס טובה, שמרנו נכון על היין והגשנו אותו עם האוכל המתאים ובטמפ' הנכונה – איכשהו פספסנו אותו. אולי הוקסמנו ממכבש יחסי הציבור ששיווק לנו את היין, מהתווית הנוצצת או מהדיילת היפה שמזגה לנו, אולי רבנו עם החברה באותו בוקר, נכשלנו במבחן או שיש לנו דעה שלילית על היקב, ואולי סתם, היינו בני אדם, שטועים.

המסקנה האישית שלי מהמניפסט הזה היא להיות זהיר כשאני כותב על יין. מי שידפדף במאות הפוסטים שנכתבו פה במהלך השנים יצטרך להתאמץ בשביל למצוא קטילות של יין. זה לא כי אני בנאדם נחמד – זה כי אני מנסה להיות מודע למגבלות הטועם – כמו שתיארתי כאן. המוטו שלי מההתחלה היה שיש מספיק יינות טובים ומהנים לכתוב עליהם. אם יין היה לדעתי לא טוב – אני מעדיף לרוב פשוט לכתוב על היינות הטובים, שכן שווה לכתוב עליהם.

מה דעתכם?

לחיי בני אדם, מגבלות ושגיאות

7 תגובות

  1. […] יין, אלכוהול ועל הקונטקסט שלהם « סוביניון קטן בעיות במעבדה ? חלק ב » בעיות במעבדה ? חלק א אוגוסט 1, 2010 ה-dayjob שלי זה […]


  2. יפה אמרת.
    בסופו של יום מה שחשוב זה להנות מהיין.

    אני לא בטוח שאני רואה ביקורת "שאינה חיובית" כדבר שלילי, שכן צריך להיות כנים ולומר שלא כל היינות טובים. לא חובה לקטול, אך אפשר לומר שיין הוא לא הכי מוצלח לטעמך האישי.


    • אני עושה את זה ואני חושב שביקורת חייבת להיות, כשמה – ביקורתית.
      אבל לדעתי לא כדאי להשתלח ביין או ביקב על סמך טעימה אחת, ולו בגלל הסיכוי שפספסת אחד מהגורמים שציינתי כאן.

      בנוסף, כשאני טועם הרבה יינות כמו למשל ב'סומלייה' אני בדרך כלל מעדיף לכתוב על היינות המעניינים ועל היינות הטובים, ומשאיר את היינות שיש לי דברים לא טובים להגיד עליהם בחוץ.


      • להשתלח זה אף פעם לא טוב.
        ולכתוב ביקורת של יין שלא אהבת זה לגיטימי, גם אם לא אהבת אותו מפאת אחד ה"פספוסים".

        אנחנו בני אדם ובסופו של דבר אנחנו מתעדים חוויות. אני אישית לא מתיימר ולא מעוניין להיות מבקר יין. אני כותב על החוויות שלי בדרך שלי – זה הכל.


  3. הפוסט על שני חלקיו,מצויין וממצה!
    הגורמים המשפיעים על טיב "חווית השתייה המהנה" – כה רבים,שכל חובב יין (גם המנוסה ביותר)יטיב להיצטנע..לפני שהוא "קוטל" יין זה או אחר..
    גם כאן..ככל שלומדים..נוכחים בטעויותינו!

    ולשניכם..מתי שותים אצלי שוב יין איכותי?


    • תודה על התגובה

      מתי שיש לך זמן…


  4. פוסט נהדר. מזדהה לחלוטין עם הסיכום שלך.



להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s