h1

בעיות במעבדה ? חלק א

אוגוסט 1, 2010

ה-dayjob שלי זה מחקר מדעי במסגרת דוקטורט. הסיוט הכי גדול שלנו, הניסיונאים – זה חילול הקודש, ומה שהכי קדוש במחקר שלנו זו המדידה. במילים אחרות – הדבר שהכי מפחיד אותי זה לעשות פעמיים את אותה מדידה ולקבל תוצאות שונות. גם ביין זה יכול לקרות – אפילו שלא תמיד נעים להודות. המדידה יכולה להיות טעים/לא טעים כששותים יין בלי להתעמק בו, ויכולה להיות פירוק לגורמים של היין בטעימה עיוורת – כך או כך נתקלים מידי פעם בבקבוק שוב, לפעמים בהפרשי זמן של ימים ספורים ופתאום – בום! הוא שונה לגמרי מהרושם הקודם שלכם. דוגמה טריה – בטעימה לא מזמן התלהבתי מריזלינג גרמני, והבקבוק שקניתי, בלשון המעטה – לא חזר על הביצועים, וזו דוגמה אחת מיני רבות. לא יודע מה אתכם – אבל אותי הבעיה די מטרידה ולא תמיד נוח לי לפטור את זה בתירוץ של "הבקבוק לא טוב", אליו נגיע בהמשך.

כאן ננסה למפות את הגורמים האפשריים

מה הולך בכוס שלך?

ניקיון: במהלך השנים גיליתי ששאריות מים או מי סבון שהתייבשו יכולות לשנות את היין לחלוטין. בנוסף גיליתי שאם הופכים את הכוסות על מגבת נקיה לייבוש – תוך פחות מעשר דקות מתפתחים בכוס ריחות עבשים, באדיבות השילוב בין החום ללחות. שאריות מהיין הקודם, או מהמים ששטפתם בהם את הכוס יכולים גם הם להשפיע, במיוחד כשהכמות לטעימה היא קטנה. אני משתדל לא לשטוף במים בין טעימות כדי לא לדלל – עדיף שאריות יין דומה שיתערבב ביין הבא. יש יוצאי דופן כמו יין לבן אחרי יין אדום, וכד'.

טמפרטורה: ובעיקר טמפרטורת ההגשה. השבוע שתיתי יין לבן קר שהרגיש מתוק ו-flabby. אחרי חמש דקות בפריזר הוא היה טוב מאוד, פתאום צצה חמיצות מצויינת ופרי ולא נותר זכר למתיקות. ביינות אדומים זה לא פחות חשוב – בטמפ' גבוהה מידי הם ירגישו אלכוהוליים וחריפים, ובטמפ' נמוכות מידי אני מוצא שהעץ מקבל יותר מידי פוקוס. אני מעדיף להוציא את הבקבוק ממקרר היין שעה-שעתיים לפני, גם ביום חם, כדי לתת לו לטפס באיטיות לסביבות ה-18 מעלות ואפילו יותר, למרות שההמלצה היא 14-18. כך או כך – הוא יתחמם בכוס. אם כבר מזכירים כוס בהקשר של טמפ' – אז גם כאן זה חשוב. שימו לב למכנה משותף בין כל הכוסות האיכותיות: כולן דקות! אחת הסיבות לכך היא שככה שהכוס עבה יותר כך המסה התרמית שלה גדולה יותר והיא "מושכת" את היין לטמפ' שלה. כאשר בכוס דקה היין "סוחב" את הטמפ' של הכוס לטמפ' שלו, וזה המצב העדיף. ביינות לבנים ומבעבעים אפשר אפילו להכניס את הכוס למקרר שעה לפני.

סוג: אני מניח שהרבה ממי שקורא כאן השתתף בניסוי של "כוס רידל מול כוס פושטית". אני לא משוכנע שרידל זה פיתרון תמידי, אבל כוס גרועה יכולה לבאס יין טוב – ואם אתם לא מאמינים לי נסו להזמין יין בפאב הממוצע. גם אם הכוס לא מבאסת, יש כוסות שונות שמתאימות לסוגי יין שונים ויכולות להחמיא להם יותר או פחות.

כמות: החל מכמות מסוימת, קשה לי להריח את היין כמו שצריך. נתקלתי באירועים המוניים במטעימים קמצנים, משהו שנפוץ יותר בקרב יקבים קטנטנים – שמוזגים כמות מגוחכת שעושה יותר עוול מכבוד ליין שלהם. בנוסף, כמה שהכמות קטנה יותר ככה הערבוב עם מה שהיה קודם בכוס (מים, יין…) משפיע יותר. לדעתי ככל שהכוס שלך גדולה (רחבה) יותר כך המינימום שצריך בשביל להעריך את היין גדל.

פתרונות – מלבד להשתמש בכוסות טובות – שטיפה קלה יכולה לחולל פלאים. בשפה רצינית יותר – rinse : מוזגים קצת מהיין הבא ששותים לכוס, מסחררים אותו רגע שירטיב אותה ואז מוזגים לכוס של זה שיושב לידך וככה מעבירים את היין סביב השולחן. את הכוס האחרונה מרוקנים למרקקה או לכיור. מניסיוני זה חשוב במיוחד בכוסות חדשות מהארון, אבל אפשר גם בין היינות השונים. במהרה תתרגלו לפרצופים העקומים של החבר'ה שפחות שותים יין מכם. בונוס בשיטה הזו: מי שבטעות שותה את היין במקום להעביר אותו הלאה – יודע שהוא שתה מספיק לאותו ערב.

יצא מעט ארוך, אפילו שהשתדלתי לקצר. לכן אני מפצל לשני חלקים: חלק ב כולל, גורמים נוספים ומסקנות.

4 תגובות

  1. […] ליאור יוגב על יין, אלכוהול ועל הקונטקסט שלהם « בעיות במעבדה ? חלק א בעיות במעבדה ? חלק ב אוגוסט 2, 2010 אחרי שבחלק א […]


  2. פוסט מעולה וחשוב (גם החלק השני שלו)!
    אני תמיד שוטפת את הכוסות עם יין, זה חלק מהטקס ותורם לאחידות בכוסות כשיש מספר טועמים. אני חושבת שלמדתי את זה מאנדרי סוידאן :)


  3. […] המעבדה בסדר / שרדונה בשישי ספטמבר 12, 2010 בבעיות במעבדה כתבתי שעבור העוסקים במדע מפחיד לעשות אותה מדידה […]


  4. […] המעבדה בסדר; רותם הגניב לפלייט שלי את הפטיט סירה החדש של דלתון – הציון זהה לחלוטין למפגש העיוור הקודם עם היין, והרשמים דומים (בשני המקרים לא פרסמתי את הציון). […]



להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s