h1

אוכל טוב ויין טוב

ינואר 19, 2008

השכמה מאוחרת ביום שישי הוציאה לי את החשק לבשל הערב. טלפון קצר וחיכה לנו שולחן במרכז הכרמל.  עסקית שאכלתי שם בצהריים לא מזמן השאירה אותי עם חשק לחזור, ומסתבר שבתשע בערב אפילו אפשר למצוא שם חניה במרחק סביר.

סינטה בר

המקום מעוצב יפה וניכר שמחשבה הושקעה במגוון היבטים, בין השאר האקוסטי: למרות שהמקום הלא מאוד מרווח היה מלא – דווקא הרעש המצופה נעדר. התאורה אסתטית, הבר יפה ותמציתי והסביב משרה אווירה נעימה. במחלקת האלכוהול אין עשרות מותגים מכל משקה, אבל יש מבחר מייצג של מותגים איכותיים. תפריט היין היווה הפתעה נעימה, מבוסס בעיקר על תוצרת מקומית, כאשר יקבי בוטיק מהווים כמחצית התפריט, עם מבחר של יקבים לא שכיחים במסעדות כמו טוליפ, רות, ויתקין, אמפורה, פלאם ועוד. המחירים יותר מסבירים, ונעים סביב 1.5 ממחיר חנות, מה שאומר שאפשר להנות מבקבוקים איכותיים ב-120 ש"ח.

התפריט מתרכז בבשרים, בעיקר סטייקים, מעט עוף וגם ההמבורגרים המפורסמים של המקום. למנה ראשונה חלקנו טונה אדומה צרובה בשומשום וקצח שהגיעה עם לחם. גודל המנה היה יפה והרעיון נחמד, אבל היה חסר משהו מלבד הטונה וקומץ הנבטים – בפרט זילוף של איזה רוטב (הצעה: מרווה וטרגון). המנה והלחם לא השאירו רושם. מכאן המצב הלך והשתפר, כוס יין אדום הקדימה את המנות העיקריות ופתחה את התיאבון. מולי המבורגר, אצלי המבורגר טלה, שניהם 225 גר', מדוייקים במידת העשיה, תיבול עדין אבל הכי חשוב: בשר איכותי. המנות מגיעות עם ערימת ירקות כך שכל אחד יהנדס את הלחמניה כראות עיניו.

המלצר הנחמד מקבל ניקוד גבוה על השתדלות, אבל חוסר הניסיון שלו גרם לשירות להיות מגומגם – אם כי לא במידה שתקלקל את החוויה. השירות מסביב נראה מתוקתק למדי. בניגוד ללא מעט מקומות, ניכר שמאחורי תפריט היין והאלכוהול עומד מישהו שמבין בנושא: מלבד המגוון והתמחור הנוח – הכוסות גדולות ואיכותיות, הבקבוקים נסגרים בוואקום, יש מקרר יינות והיין בכוס מוגש טרי. אני מחכה ליום שזה יהפוך הסטנדרט בכל המקומות.

סה"כ מנה ראשונה (44), שני המבורגרים (38), כוס יין (26) ושני קפה לקינוח – 168 ש"ח. בהחלט נחזור.

אמפורה מד בלנד 2004

עזבו הכל, זה קודם כל יין שאפשר לשבת ולהסניף בכוס בלי להפסיק – מבטיח להרחיב כל חיוך. הרבה פרי, מאחוריו מורגשת החבית עם קליה עדינה, וניל ותבלין, רובד נוסף מתגלה עם משהו אדמתי ומפתה. גוף בינוני מלא, שוב פרי בחזית, מאחוריו יובש ותבלין מפולפל מהחבית משלימים אחד את השני.

טעים ומתאים מצויין לבשר אבל גם בפני עצמו. ממשיך את הסגנון של אמפורה עם שילוב מוצלח של לא מעט עץ עם פרי איכותי. ב-65 ש"ח לבקבוק (בחנות) היקב מוכיח שהוא יודע לעשות יין איכותי לא רק בטווח המחיר הגבוה, והוא נכנס במקום גבוה לרשימת הקניות שלי.

17 תגובות

  1. יותר מידי עץ.
    הייתי ביום שישי בביקור ביקב אמפורה, שהיה מעולה. התרשמתי מכל היינות שטעמתי, אך היין שהכי הפתיע אותי לטובה היה הקברנה סוביניון 2002 של הקיב שכלל לא מוצע למכירה. התגלה להם בקבוק והם נתנו לכל עברי האורח שם לטעום, במידה ורצו.
    היין הראשון שטעמתי היה המד בלנד 2004, כל כך הרבה עץ יש ביין הזה, למעשה כל היינות של אמפורה מפוצצים עץ בטירוף.
    זה לא שהיינות לא טובים, הם טובים יש שם גם המון פרי אך לדעתי העץ כרגע מעפיל מעליו וצריך לחכות עם היינות כמה שנים טובות.
    בסוף יצא עם הסירה 2004, שהוא אחד מכוכבי הסירה בארץ במחיר שלו לדעתי. בוקבק רק במרץ שנה שעברה לאחר שהייה בין 18 חודשים ל 24 חודשים בחביות (לא זוכר בדיוק). מה שאני כן זוכר, שאם היה פחות עץ הייתי נהנה הרבה יותר. לעניות דעתי, יותר מידי עץ, אז צריך להמתין עם רוב היינות של אמפורה על מנת שהפרי יקח את הבכורה. היינות שלהם מ 2003 רק בשנה שנתיים הקרובות ממה שטעמתי יפתח חלון השתייה שלהם כשהעץ ירגע מעט.
    ביינות 2004 של אמפורה הייתי מתחיל לשתות אותם רק בסביבות 2010 ואם אפשר מאוחר יותר.


  2. אני לא מסכים איתך. אני מוצא את יינות היקב מצליחים לשמור על איזון למרות הנוכחות המודגשת של העץ. אפילו בלבנים.

    את הקברנה 2003 לא אהבתי כרגע והוא צריך זמן, אבל מספיק לטעום את ה-2001-2 המצויינים בשביל להבין מה יכול להיות ממנו (חיפוש על "אמפורה" מצד ימין יתן את הרשמים שלי מכמה טעימות).

    אגב מה שמשעשע במסעדה זה שהיה להם בתפריט את הסירה 2004 במחיר של 120 שקל, כאשר המחיר ביקב הוא 145 וגם אז לא קל להשיג אותו והם לרוב נמכרים די מהר. כנראה טעות…


  3. IT is great to find a restaurant where the food is good but as well all the surounding which means no to much noise for example.
    I told u I will get an israeli wine and I did got the flam clasico. IT was very interesting but it didn't leave that good impression. Maybe I didn't have it in the right moment, or maybe I shoud have waited until it will "calm down" a bit after the travels the bottle did around Israel and Barcelona. Anyway it did have a special taste, maybe almonds at the end….


  4. (אני מניח שאת קוראת עברית אז לא אגיב באנגלית)

    מיקב פלאם טעמתי רק את הקלאסיקו. אני חושב שהוא מצטיין בעיקר במרקם העדין והנעים שלו, ממש רך בחיך. את הקלאסיקו מצאתי פירותי ומעט לכיוון החנפן-מתקתק, אבל אין בזה בכדי להוריד מאיכותו.

    אני רוצה לטעום דברים נוספים של היקב, המדורג בידי רבים גבוה מאוד בפירמידת האיכות של הבוטיקים כאן.


  5. הסירה 2004 של אמפורה לא עולה 145 שקל ביקב, הוא עולה 85 שקלים ביקב. לקנות מאמפורה סירה ב 145 זה מוגזם, לא חושב שיש שם יין שמצדיק מעבר ל שמונים שקלים.

    אני מציע לך לטעום את הריברה אל דוארדו של ג'יאקונדה, נכון הוא יקר. 160 שקלים, אך זה יין ששהה 17 חודשים בחבית ועדיין החביות לא מורגשות כמו יינות בארץ שמפוצצים בעץ והפרי, הו כמה אפשר לדבר שהפרי שם פי אלף יותר טוב מכל יין ישראלי אחר שטעמתי וזה יין לפתיחה עוד עשור.

    לי אישית מאוד הפריע העץ באמפורה, וכפי שאמרתי הכי אהבתי את הקברנה 2002 של היקב מכיוון שהעץ נסוג לאחור. אני כרגע במצב שאני מתחיל את המסע לכיוון העולם הישן, יותר טעמי פרי פחות עץ. אחרי שטועמים בורגונים לבנים (קנויים לא בטעימות וריזלינגים גרמניים) מבינים איך יין לבן צריך להיות, לפחות ככה אני חושב. אמרתי אתמול ביקב אמפורה שהעץ מפריע לי מאוד, גם ביקב.

    היום ביקרתי בטוליפ והייתה לי שיחה מאוד מעניינת על יקבים בארץ בייחוד יקבי בוטיק. שוחחתי עם דורון ורועי יצחקי, שניהם אנשים מקסימים. בגדול, בלי לפרסם שמות של יקבים, יותר מידי כסף ביחס לתמורה ויותר מידי עץ. בחזרה לאמפורה, זה מה שמפריע לי זה כל העץ הזה, אתה יכול לשתות בורדו מ 2003 או ריוחה שהייתה חמש שנים בבקבוק או בורגון שהתסיסה התרחשה בחביות עץ ועדיין לא להרגיש כל כך הרבה עץ לעומת הפרי.

    הביקור באמפורה היה נחמד, ממש נחמד היקב שם כולל הסיור המהיר שעשו לי. מהיין צר לי להודות שאהבתי רק את הקברנה 2002 ואת הסירה שאומנם מפוצץ עץ אך אני לא מתכוון לשתות אותו בקרוב.


  6. אפשר להמשיך את הפינג-פונג בו אני אומר שיש הרבה עץ אבל והיין בסדר, ואתה אומר שלדעתך יש יותר מידי עץ – או שנסכים שיש לנו טעם שונה.

    כבר אמרתי כמה פעמים ש-160 שקל זה מחוץ למסגרת שלי וזה לא הולך להשתנות בקרוב.

    לגבי הסירה, אני מדבר על זה (כאן מדובר על בציר 2003)
    http://www.israelwines.co.il/articles/article.asp?articleid=1974&categoryid=102
    ועל 2004 גם כתבתי כאן:
    https://drinking.wordpress.com/2007/06/29/amphorae/


  7. צדקת, אתמול גם אני ראיתי את הסירה ב-~80 שקל. או שהורידו מחיר לעומת הקודם או שזו סידרה שונה או משהו.

    טוב, בדקתי ומצאתי – אני התכוונתי לסירה רזרב שאכן עולה 145 ש"ח

    http://ira.abramov.org/blog/2007/02/11/good-day-bad-day/


  8. טוב, עכשיו הכל מובן. לי רק לא מובן מדוע זקוקים לשלושים חודשים בחבית ליין. אני אסתפק לעת עתה ביינות של 12 עד 16 חודשים, אותי מעניין הפרי לא העץ.


  9. אז גם ריוחה רזרבה לא הולך?

    אני לא מאמין בלשלול דברים על הסף. מילת המפתח לדעתי היא איזון, משהו שאפשר לעשות גם עם יישון ממושך (לא אומר שיש הרבה דוגמאות כאלה בארץ…)


  10. ריוחה הולך, ריוחה גראן ריזרב מיושן חמש שנים בחביות לפחות. ההבדל העיקרי פה שבריוחה משתמשים בחביות על סף מוות, זאת אומרת שרובן בנות שלוש-ארבע שנים ומיעוטן, כנראה אחוזים בודדים חדשות.
    אפילו כשמשתמשים באץ בשליש חדשות, שליש בנות שנה ושליש בנות שנתיים, דהיינו ששותה היין הישראלי לא ירגיש דפוק שלא ישתמשו ליישון של היין בחביות ישנות, אלה דוקא חדשות. זה המון עץ. מילא היית מצליח להוציא בארץ מיצוי פרי עצבני בטירוף כמו באוסטרליה אך זה לא כך.


  11. יש דוגמאות למיצוי פרי טוב בארץ, כמו למשל טוליפ.

    בריוחה משתמשים לא מעט בעץ חדש, ואני חושב ש-5 שנים זה סה"כ חבית+בקבוק.

    בקיצור, אני בוחן כל יין לגופו ומשתדל לא לצאת בהצהרות גורפות. למשל ה-3-4 קריאנזות ששתיתי היו בגילאי 2-7, ובכולן הייתה כמות עץ שלא מביישת את אלרום 03 בהשקתו, וגם לחלק מהריוחות רזרבה ששתיתי (גם בוגרות) לא היה חסר עץ.


  12. בוא נגיד כך.
    לאחר כל כך הרבה קרדיט שניתן ליקב אמפורה מכותבים לא מעטים. אני מודה ומתוודה שזה היקב שגרם לי לאכזבה העמוקה ביותר.

    טוליפ, בעקבות הביקור שם שהיה מעולה והתמחור ההוגן נכנס אצלי בקלילות לרשימה של היקבים האהובים.

    בחזרה לריוחה, תלוי איזה. אם זה גראן ריזרבה על פי החוק זה מחיוב להיות חמישה שנים בחביות עץ. כמובן שגם בבוגרות יהיה עץ, שהייה של חמש שנים מינימום ולא משנה באיזה חבית תשתמש משפיעה. הבעייתיות שאני מעלה פה, שהמיצוי פרי של אמפורה מאכזב, הוא לא מספיק טוב להחזיק חבית דומיננטית. בשונה מיינות שכן מסוגלים לעשות את הדבר.

    למעשה, כרגע הסירה הוא הזן החביב עליי ועל פיו אני בונה את היקבים האהובים עליי.


  13. לגבי היקבים הישראליים, אני אוהב גם את טוליפ וגם את אמפורה – כל אחד וטעמו. אגב הסירה: יראון סירה 2003 בספשל רזרב – 85 שקל.

    בדקתי ואני צודק לגבי היישון של ריוחה גראן רזרבה:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rioja_wine#Classification

    http://www.thewinedoctor.com/regionalguides/spain.shtml

    גראן רזרבה מיושן לפחות חמש שנים, שניים מתוכן בחבית ושלוש בבקבוק. על יין (לא מחוזק) שמיישנים חמש שנים עוד לא שמעתי…


  14. תגוגל.

    ריוחה גראן רזרבה 890, לה ריוחה אלטה 1994

    אגב, לדעתי יש מצב שהיראון סירה 04 טוב יותר מ 03.


  15. לא הבנתי את התגובה (חוץ מהיראון)

    את היראון סירה 2003 שתיתי (בקבוק עם ערן) כשהוא היה חצי שנה-שנה מהיציאה לשוק. היה מצויין אבל הרגיש קצת צעיר.
    את היראון (לא סירה) 2004 טעמתי לפני כחודשיים ובכלל אין מה לדבר על לשתות אותו בקרוב לטעמי.

    אקסטרפולציה של שני הנ"ל מביאה אותי למסקנה שאם היראון סירה 2003 ו-2004 עולים אותו דבר, למישהו בלי מקרר כמוני עדיף בהרבה לקנות את 2003. כמובן שאקסטרפולציה יכולה להיות שגויה, ואני לא יכול לדעת באמת בלי לטעום את הסירה 2004.


  16. שתיתי את היראון סירה לפני חודשיים בערך, שנת 2003. לקח לו המון זמן להיפתח בכוס (באחד מערבי חינוואי ביום שלישי) ולאחר שהוא נפתח הוא היה נפלא. אם כי האלכוהול הגבוה היה מורגש ומעט הציק לי. לאחר שלוש שעות היין נאטם ושוב היה שטוח בלשון ובחיך או שיכול להיות שהוא נפל אני עוד לא כזה מומחה.

    היראון סירה 04 פשוט מעולה, נכון צעיר ברמות, אולי מגרד את החצי שנה בשוק. היה מאוד טעים כשטעמתי אותו לפני כמה חודשים והולך להיות עוד יותר טעים בשנתיים הקרובות.


  17. הסניטה בר מצויין אכלתי שם מספר פעמים ממליץ



להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

w

מתחבר ל-%s