h1

פיסת אי מעושן לצד חתיכת שוקולד

יולי 8, 2007

קנית בקבוק מאלט היא לא עניין יום-יומי בשבילי, הרבה מחשבה הושקעה בנושא, וגם כמה עצות טובות שקיבלתי עזרו.

Talisker 10

המאלט מגיע ארצה מהמזקקה היחידה באי המערבי Skye, צפונית ל-Islay, שמפורסם גם כמקום מוצאו של הדרמבוי. הצבע זהוב, האף ממש אלכוהולי (45.8%), ולוקח זמן עד שמצליחים לחוש בעישון הדומיננטי והנעים. עוד אלכוהוליות חדה מלווה גם את הפה, הרבה פלפל שחור ותבלון של חבית (הייתי אפילו מהמר על שימוש חלקי בחביות חדשות), סיום ארוך, מעושן וחריף. כמה טיפות מים הופכות את החוויה מקצת אגרסיבית לנעימה מאוד, מרגיעות מעט מהאלכוהול מבלי לפגוע בארומות המעושנות המצויינות.

Talisker 10

תובנות: הויסקי מאוד מזכיר את ג'וני השחור (בין השאר כי הוא מרכיב בבלנד), אבל הוא חריף וחד יותר בעוד הג'וני יותר קליל ונגיש. טעימה השוואתית של השניים חיזקה את המסקנה הזו.

כבול. לא יודע איפה שמעתי שהויסקי כבולי, אבל הבקבוק אצלי חודש, המפלס במחציתו ועדיין לא הבחנתי בכבול.

יותר חשוב – נמצא דג'סטיף מעולה. פשוט תענוג לשתות חצי מנה אחרי ארוחת בשרים כבדה, העישון והחריפות ירחיבו את חיוך הפוסט-סעודה טרום-עיכול העייף.

בהשראתה של Islay עשיתי ניסוי שידוך ויסקי מעושן עם שוקולד. לצורך זה נרכשה חפיסת שוקולד בלגי (54%) מעניין של Cafe Tasse עם חתיכות פולי קקאו. אין מה להוסיף… פשוט שידוך משמיים. באופן כללי גרסאת ה-77% של אותו יצרן היא יותר לטעמי והמרירות הקלה שלה יתאימו אותה יותר לויסקי מעושן, אבל כך או כך – תענוג צרוף.

Cafe Tasse 77%

31 תגובות

  1. טעמתי אותו רק בצ'ייסר בפאב מעושן ויחסית לוויסקי מעושן הוא היה לי מאוד עדין. זאת הסיבה שהזמנתי חודש שעבר ארדברג 10 וקוניאק. באמת צריך לנסות אותו בבקבוק למרות שכעת אני זומם על המקלאן 18 ואיזה ארמניאק או קוניאק איכותי.


  2. ההמלצה נרשמה :-)


  3. הטאליסקר, עד כמה שאני יודע, הוא המאלט העיקרי של היונתן הקומוניסטי. אומרים עליו (וביניהם גם אני…) שהוא מזכיר התפרצות של הר געש: מתפרץ חזק וחד ולאט לאט נרגע ומכסה את הפה בטעמים. מזל טוב ותהנה.
    אגב, בקבוק של ברויך לאדיך 16 חוזק חבית, שרי קאסק בדרך אלי…


  4. גם אני שמעתי שהלב של ג'וני שחור הוא קליינליש, אבל מלבד זה שבאתר של ג'וני רשום שטאליסקר מרכיב את הבלנד השחור – ישבתי עשר דקות עם כוסית ג'וני שחור וכוסית טאליסקר, הרחתי וטעמתי והדמיון ביניהם מובהק לדעתי – לפחות עד כמה שהאף והחיך הלא מנוסים שלי יכולים להבחין.

    אשמח לשמור על הלאדיך כשתטעם…


  5. אני בג'וני השחור הרגשתי את הקראגנמור, אבל מצד שני לא טעמתי את כל השאר.


  6. תתחדש. כפי שכתבתי, אני כן מצאתי בו כבול, אבל אני מוכנה לבחון את העניין שוב כי כפי שכבר אמרתי, אתה הרבה יותר טוב ממני ב-tasting notes (למרות שלא נראה לי שאני הוזה עד כדי כך שאני מדמיינת כבול במקום שהוא לא נמצא… (: ).

    יופי של פוסט. (:


  7. את יותר מנוסה ממני, ויש מצב שאני קורא לזה עשן וזה כבול, אם כי בלדאייג ובויסקי מאיילה הרגשתי אותו מאוד (לגבי הלדאייג אפילו לא ידעתי שאני מזמין ויסקי כבולי, ככה שאפשר לנטרל השפעות תת-מודע).

    הטאליסקר למשל הרבה יותר מעושן מגלנפידיך 15 שטעמתי לפני כמה ימים, אבל דווקא בעישון העדין של הגלנפידיך כן שמתי לב לכבוליות ובטאליסקר לא. אני גם אעשה שיעורי בית ואמזוג עוד כוסית בהזדמנות.

    האם את מרגישה כבול גם בג'וני שחור? (ומה דעתך בכלל על הדיון אם הטאליסקר דומיננטי בו או לא…?)


  8. לא שתיתי ג'וני שחור כבר המון המון זמן, וכשכבר יוצא לי, אני לא ממש מתעכבת על טעמים ועניינים. בפעם הבא שיצא אני אנסה לשים לב. מה שכן, אני מתחילה לחשוב שאין ברירה, אנחנו צריכים לארגן מפגש פסגה עם טליסקר ונגזרותיו כדי להכריע. (:


  9. הו הו, קאונט מי אין למפגש פסגה כזה.


  10. חברים, יש לכם טעות בסיסית בדיון שלכם.
    הטליסקר הוא הלב של הג'וני רד (משם החספוס)
    קאול אילה הוא הלב של הג'וני בלק (משם העשן והמעט כבוליות)
    קראגנמור הוא הלב של הירוק (מיוחד מאוד)
    קליינליש הוא הלב של הזהב (ולדעתי הוא הכי טוב בסדרה)
    ורויאל לוכנגר הוא הלב של הכחול.


  11. כן אתה צודק ואנחנו טועים.
    http://www.whiskyclub.co.il/Category.asp?cc=01020104


  12. היי אור,

    שתי נקודות – הטעם והריח של ג'וני שחור וטאליסקר דומים. וידאתי את זה בטעימה השוואתית.

    מאחר ואני יודע כי בדברים שכותבים ברשת נהוג לכתוב את הטאליסקר בתור הלב של השחור, גם טרחתי ובדקתי לפני שכתבתי את זה. אז זה מה שיש לג'וני ווקר להגיד בנושא:

    (לקוח מהקישור הבא שבטח לא יעבוד:
    http://www2.johnniewalker.com/home.htm#root/labels/blacklabel )

    דרך אגב, בעמוד הנ"ל לא כתוב כלום על קאול איילה (זה לא אומר שהוא לא קיים בבלנד כמובן).

    אז לסיכום – אני לא יודע לב או לא לב, הטעמים דומים לדעתי, ויש בג'וני שחור טאליסקר.


  13. ארבעת הלבבות זה משהו שמפמפמים אותו חזק בקורס ברמנים (לפחות אצלי בקורס).
    ברד לייבל יש טליסקר 7 שנים (אין בקבוק כזה).
    אולי הטעמים של הטליסקר והג'וני השחור דומים, ואולי כולם דומים לקאול אילה ואחד לשני, אבל הלב הוא הקאול אילה.


  14. אור, בסה"כ אמרתי שיש טאליסקר בבלנד של ג'וני שחור. לא רק שיש והחברה גם מפרסמת את זה – לטעמי הוא גם מורגש.

    עד כמה שאני יודע, הלבבות זה גימיק שיווקי (בלי לזלזל בקורסי ברמנים), אבל גם אם לא, בכל מקרה אין "טעות בסיסית בדיון" כמו שאתה אומר, כי מעולם לא דיברתי על לבבות (ואפילו זכרתי שאאמרת פעם שטאליסקר הוא הלב של ג'וני רד).


  15. הלבבות זה גימיק שיווקי בשביל למכור יותר סינגל מאלטים מבית דיאג'ו, אבל זה גם מידע בסיסי שבקריאה שניה באמת לא מוסיף כלום לדיון.
    נראה לי זה זמן טוב לחזור קצת למקורות ולשתות ג'וני שחור.


  16. שותף שלי מחזיק כל הזמן בקבוק ליטר, אתמול בלילה שתינו כוסית. אני לא מפסיק להתפעל כמה שתמיד כיף לשתות אותו.


  17. מייקל ג'קסון על הבלאק לייבל, זה פשוט קאלט.

    Michael Jackson

    Nose
    Rich. Maple syrup, spices and mustard. Can a whisky have a hint of acidity on the nose? Yes, but rahter the acidity of a Lenny Bruce rather than of vinegar.
    Palate
    Marijuana. Big interplay of smoky dryness, spicy heat and sweetly malty, creamy vanilla.
    Finish
    Rounded with raisiny sherry. At length, mellow.
    Comment
    Is Black Label a great whisky? Was Dizzy Gillespie a great musician?


  18. מריחואנה ?!?


  19. אור, בבקשה !
    (מתוך מגזין הויסקי, הביקורת השניה לצד זו של ג'קסון)

    Paul Pacult
    Nose
    The salty thumbprint of Talisker is identifiable from the moment of pouring. Mature, moderately oaked and oily in a nutty manner. A lovely and textured bouquet.
    Palate
    Medium-to-full bodied. Leaps far past the Red Label in terms of grip on the tongue as grainy flavours start out dry at entry, then go pedal-to-the-metal at mid-palate with tangy, vivid tastes of peat, tobacco leaf, malt, and ripe apple.
    Finish
    The malt becomes sweet and zesty in the aftertaste.
    Comment
    A blend that I like more every time I evaluate it.


  20. אין לי מה להגיד.
    רק דבר אחד, כל זה טוב ויפה, אבל הקאול אילה הוא עדיין הלב.
    זו עובדה.


  21. עובדות או שמועות, מה זה משנה? ואגב ארבעה לבבות, אני סופר חמישה (אדום, שחור, ירוק, כחול, זהב) – הכל פיקציה! כל פעם שאני טועם בלנד אני מרגיש שטעמים הורגים אחד את השני, לא יכול להסכים עם ג'קסון. הבלנדים הבודדים שטעמתי גד היום ומצאתי נסבלים הם אולי שיבאס וג'וני זהב. השחור לא מדבר אלי, האדום טוב לניקוי אריחי מקלחת, ואת הכחול והירוק לא טעמתי, אבל אני גם לא לחוץ…

    עכשיו לחפש ב2 בבוקר שוקולד… המממ….


  22. הירוק סבבה. אומרים שהוא הטוב בסדרה אבל אני עדיין מעדיף את הזהב. הכחול מוערך יתר על המידה, וזה ממשהו שיש לו בקבוק 3\4 מלא על המדף.


  23. עירא, קרא את שתי הפסקאות האחרונות כאן:
    http://reches.wordpress.com/2007/07/19/the-philharmonic/

    הוציא לי את הג'וני מהפה…


  24. ההוכחה היא בפודינג, כמו שאומרים… למיטב ידיעתי וטעימתי, הטליסקר אכן נמצא בלב של הג'וני השחור וכך הסכימו עימי כל הטועמים והטועמות שבנמצא. בלי ועם קשר, הג'וני הירוק (מי הבין בדיוק מה זו ההמצאה הזו לקרוא לו vatted malt ? מבלבל) הוא אחד מהבלנדד החלקים ומוצלחים ביותר שיצא לי לחסל בקבוק 375 שלהם בערב אחד (רק הפרטנר היה קצת פחות מוצלח). ולגבי מי שכתב על עישון בגלן פידיך 15… בכנות תהיה זו טעות לחפש עישון או כבול בגלן פידיך כלשהוא, למעט הקאורן רזרב (12 שנה) שמקבל פיניש של עישון בשלב כלשהוא. פרט לכך גלן פידיך לא עושים שימוש בכבול ואין עישון בסינגלים שלהם. או כך אמרו לי כשהתארחתי אצלהם.


  25. אחזור אלייך בנושא כשאטעם שוב, אבל למיטב אפי וזכרוני היה שם עישון מעודן. אני גם מכיר את הסגנון שלהם בתור פירותי ולא מעושן ולרגע חשבתי שהמלצרית אולי התבלבלה והביאה לי קוארן רזרב, אבל בחשבון הופיע 15 סולרה…


  26. סיבוב זריז העלה שני תומכים ברעיון העשן/כבול

    ראשית גיסר
    http://food.walla.co.il/?w=//676146

    שנית מייקל ג'קסון
    http://www.whiskymag.com/whisky/brand/glenfiddich/whisky1527.html


  27. טוב, אז אם ניכנס לפרטים: אצל גיסר ההתייחסות לעישון או לכבול היא רק ביחס לקאורן רזרב והערה כללית לפיה הספיישל רזרב הרגיל אינו 'יותר מדי מעושן'. פרט לכך לא תמצא כל התייחסות לעישון או כבול בסולרה רזרב. הוא כן מציין שהקאורן רזרב מתייחס למורשת גלן פידיך 'המקורית' לפיה המאלט הראשון שלהם יוצר באמצעות כבול. זה יכול להיות, כי השימוש בכבול לרוב נעשה בגלל חוסר בפחם ולא מתכנון מוקדם. אצל ג'קסון, רק בטייסטינג נוטס יש רמז לכבול לדעתו, שעמיתו מוריי אינו מוצא כלל… ולסיום סיומת הלכתי לבדוק את התווית על הבקבוק עצמו, ולא ראיתי שם רמז לכבול, עשן או משהו דומה. לרוויה!


  28. […] עד כמה שהצלחתי להבחין הויסקי דומה כמו שתי טיפות מאלט לטאליסקר 10. אלכוהולי, חריף, עישון טוב במידה, עוקצנות רבה, פלפל […]


  29. חבל ש Talisker 10
    כל-כך יקר :(


  30. ג'וני שחור לא מאכזב ועולה כמה עשרות אחוזים פחות.


  31. […] בקרב חובבי הויסקי המעושן. נמצא רֵעַ לא אלכוהולי לדג'סטיף המושלם. לסיום, התנסות קטנה בצילום, ורמז לאחד הפוסטים הקרובים […]



להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

w

מתחבר ל-%s