h1

ערבובים קיציים

יוני 24, 2007

מיקסולוג מומחה אני לא, אבל לדעתי כמו בבישול גם באלכוהול התוצאות הכי טובות מושגות באלתור, בניסוי וטעיה (ניסוי וטעימה?), ובהרגשה וניסיון במקום במדידות מדויקות והליכה בקנאות אחרי המתכון (כמובן כשאני מכין לחברים ולעצמי – ולא כשברמן מכין קוקטייל שלקוח הזמין).

לטעמי הקיץ מתאים מאין כמוהו לקוקטיילים ארוכים, קרים ומרעננים. לא פצצות אלכוהול, לא ערבובי שמנת אלא בעיקר דברים שמבוססים על פירות, קלים ומתוקים. כאן אכתוב רעיונות לכמה מרכיבים – אני ממליץ רק על דברים שטעמתי למרות שמוכרים לי עוד סוגים – אשמח לתגובות והמלצות נוספות בנושא.

וודקה – לפאזה הנקייה של המשקה אני כמעט ולא מתקרב, אבל בקוקטיילים מהסוג המדובר אני מוצא אותה כבחירה האולטימטיבית, בעיקר בזכות החלקות והניטרליות – וגם המחירים אטרקטיביים. מותגים: בטווח האיכות הבסיסי אני מוצא את פינלנדיה כבחירה טובה, הסמירנוף גם היא מתאימה ומוסיפה פן קצת מתובל-מפולפל. האבסולוט פחות מוצאת חן בעיני ואני מוצא אותה קצת תרופתית. שלושתן בסביבות 55 ש"ח לבקבוק בכל סופר – היזהרו מזיופים. בטווח המחירים הגבוה יותר, בקבוק Kettle One שקיבלתי במתנה עושה עבודה לא רעה על קוקטיילים, אבל לדעתי הוא לא מצדיק מחיר של פי 2-3 מהוודקות הבסיסיות שציינתי, ומי שנהנה ומעריך וודקה עלול להזדעזע מחילול הקודש.

רום – עוד משקה לבן שמתאים לרוח הדברים בפוסט, בעל מתקתקות מסויימת, ומשתלב טוב לטעמי כמעט עם כל פרי. מותגים: בקרדי לבן חלק יותר מהפשוטים, עולה 80-90 ש"ח (כמו כל השאר, משמעותית פחות בדיוטי פרי). נגריטה לבן הוא רום יותר בסיסי אבל מאיכות בסדר, שאפשר להשיג בכ-55 ש"ח. בין לבין נמצא הקפטן מורגן הלבן, גם הוא מאיכות טובה.

ג'ין – כאן אנחנו קצת סוטים מהכיוון המתקתק-קליל ומגיעים למשקה רחוק מניטרליות – ארומטי ומתובלן. עדיין לא עשיתי ניסיונות רציניים לשילוב בקוקטיילי פירות אבל הוא מתאים למשל עם ספרייט או פאנטה אשכוליות. יש לי על הכוונת לקנות בקבוק. מותגים: ביפיטר וגורדונס – שניהם מאיכות טובה ובמחירים סבירים של 70-90 ש"ח.

שנאפסים, ליקרים ועוד– בקבוק שנאפס פירות במקפיא זה לדעתי מצרך שימושי בקיץ, צ'ייסר קפוא בסיום ארוחה או כתוספת לערבוב אחר. לערבב אותם בפני עצמם זה גם נחמד אבל כשמתחילים ב- 15-20% אלכוהול ומערבבים במיץ מקבלים משקה טעים אבל בחוזק שמבייש אפילו בירה אמריקנית. מותגים: שנאפסים של בוולנד מופיעים על מדפי הסופר באיזור 55 ש"ח, איכות בסדר ותמורה בסדר למחיר. לא מזמן הציעו לי פידג' אננס לטעימה בדרך היין והוא מצא חן בעיני גם כן, מתוק וידידותי, ישדרג הרבה קוקטיילים. 55 ש"ח. זילוף קטן של טריפל סק / ליקר תפוזים יכול להוסיף הרבה, הטריפל סק של בנימינה פשוט ובאיכות סבירה, להשיג ב-35-45 בכל סופר. הבעלים הגאים של בקבוק קוואנטרו או גראנד מרנייה יכולים להשקיע ולשדרג, אבל לדעתי אין צורך לקנות בקבוקים כאלה יקרים לקוקטיילים כאלה. עוד תוספת מעניינת שאפשר לזלף היא בחרובקה, הליקר העשבוני מתובל יכול לשדרג מגוון קוקטיילים למי שאוהב, ולתת טוויסט מיוחד.

מיקסרים – לא פחות חשובים מהאלכוהול בקוקטיילים מהסוג הזה, ולפעמים כיפיים לשתיה גם בלעדיו. אני מוצא יותר ויותר ששווה להשקיע שקל-שניים יותר במשקה קל איכותי יותר ולקבל תוצאות מוצלחות בהרבה. כל מה שתמצאו על המדף כנראה מתאים, ובכל זאת כמה רעיונות:

אייס טי מנגו-אננס – למרות הופעה מוזרה (ופתאטית) של פרסומות סמויות בהרבה פורומים ברשת למשקה, לדעתי הוא מוצלח מאוד ומתאים במיוחד לוודקה. גבעול נענע מוסיף הרבה. 7-8 ש"ח לליטר וחצי.

שוופס מוגז עדין ליים-תפוח – 10 נקודות זכות מקבל המשקה על זה שהוא לא מתוק מידי, ולא מוגז מידי. אחרי זה גם מגלים שהוא טעים, ומבט על האריזה מגלה שהוא אפילו מכיל קצת פרי. קיים גם בטעם אפרסק, ופירות יער. 7-8 ש"ח לליטר וחצי.

מיץ אננס טבעי (קרטון ליטר) – טבעי וטוב, הולך מצויין עם רום. באותו הקשר אפשר לציין גם מיץ דובדבן טבעי בקרטון – יוצר השילוב הנצחי דובדודקה 4-5 ש"ח.

מתוק מידי? לשלב עם סודה, במידה מסויימת עם ספרייט או פאנטה אשכוליות (שני האחרונים מתוקים בפני עצמם, אבל תורמים בחמיצות).

איך מכינים? פשוט מערבבים! ברוב הפעמים אני אפילו לא מוציא את השייקר – כוסות הייבול או לואובול מלאות קרח, למזוג את האלכוהול, את המיצים והסודה. נענע טריה מוסיפה המון. מי שרוצה להיות יצירתי – כל פירות העונה מתאימים, עדיף לנער בעדינות עם קרח והאלכוהול בשייקר פלחי שזיף/אפרסק/ענבים חצויים/תפוח/נקטרינה/פרי הדר (אפשר עם הקליפה שמוסיפה מרירות) וכל העולה על יד הדמיון. לעטר בפלח פרי הדר על שפת הכוס, להוסיף קש (שחשוב גם בשביל לערבב) – הרוויתם והעליתם חיוך על פני כל אורח, או קינחתם ארוחה בטעם טוב. לשים לב שמתחת למתיקות יכולה להסתתר כמות נדיבה של אלכוהול ולא לנהוג מיד אחרי.

הרעיונות כאן מתאימים מאוד גם לקוקטיילי קערה קיציים ("פונץ' אלכוהולי"). לדעתי זוג בקבוקי 750 מ"ל אלכוהול על כל 3 בקבוקי 1.5 ליטר של מיצים יתנו (בהנחה שהאלכוהול הוא 40%) משקה בחוזק סופי של כ-10%. כדאי לערבב סוגים שונים של מיצים (אבל לא סוגים שונים של אלכוהול), להרבות בקרח ולשים חתיכות פרי.

קיץ חם ומגניב לכולם!

5 תגובות

  1. אהבתי את הגישה – למזוג לפי העין, לטעום ולנסות. ככה אני מכין קוקטיילים לעצמי או קוקטיילים מיוחדים גם בעבודה. תמיד אפשר (וכדאי) לטעום לפני שמגישים ומקסימום לתקן קצת.
    אני ממליץ לנסות את הוודקות: סטוליצ'ניה וטאנקירי (אני יודע שיש גם ג'ין :)) וודקות ברמה טובה שהמחיר שלהן לא כולל דמי פרסום ושיווק…
    עוד המלצה, במיוחד למשקאות קייציים ומרעננים: כדאי תמיד להוסיף קצת לימון (או סאוור) – הופך את הקוקטייל למאוזן ומרענן.


  2. לגבי הלימון – מצאתי שלשקשק חתיכות לימון עם הקליפה, במיוחד עם רום, יכול להוסיף מרירות מסויימת שלא כולם אוהבים.

    כמה עולה סטולי בימינו ?

    ולגבי ג'ין, בומביי ספיר שווה את ה-50% יותר שהוא עולה?


  3. לימון – אפשר להוסיף רק מיץ, ואפילו מיץ לימון מומתק (סאוור) ביחס של 1:4.
    סטולי עולה קצת פחות מאבסולוט \ פינלנדיה… משהו כמו 40-50 ש"ח. אגב, הסטולי קריסטל וסטולי עלית הן גרסאות איכותיות יותר שגם נותנות good value for money
    כששותים קוקטייל מרטיני למשל, במיוחד אם הוא יבש, יש משמעות גדולה לאיכות הג'ין. במקרה כזה אני חושב שהבומביי בהחלט שווה. עד כמה שאני יודע הוא גם לא עולה כל כך הרבה יותר. בכל מקרה, לקוקטיילים סטנדרטיים, אין סיבה לקנות משהו שמעבר לגורדונס \ ביפיטר (אותו מחיר ואותה רמה +-)


  4. […] שבירת שרב בשלוש דקות עבודה יולי 2nd, 2007 בהמשך לפוסט הערבובים הקיציים, שתי דוגמאות קצרות, פשוטות ומרעננות לדברים שאפשר להכין […]


  5. […] נחגוג? בפורמט מרובה משתתפים התרוקנה קערת פונץ' עתירת פירות שהייתה להיט, קצת בזלת ובירות אחרות. בפורמט מצומצם יותר […]



להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s