h1

בחצר אצל הפלטרים

יוני 9, 2007

שישי אחר הצהריים היה כל כך רגוע, שאפילו החמסין נתן מנוחה ואפשר נסיעה בחלונות פתוחים עם בריזה נעימה. הגענו למושב צופית אחר הצהריים, ונראה כאילו מישהו כיבה את המולת צהרי שישי, וכיסה הכל בקסם כפרי – שלוות ציוץ ציפורים, רחובות ריקים מובילים מחצר מטופחת אחת לשכנתה. שתי דקות מצירי תנועה סואנים בכפר סבא נמצאת בועה, עולם אחר של שקט וטבע.

בחצר של משפחת פלטר סידרו בטווח צעדים ספורים מחדר הקירור חביות עליהן הוצגה והוצעה מיטב תוצרת היקב, לצד פירות, נשנושים וגבינות מצויינות. טל וניר ביחד עם בני משפחה נוספים וחברים הסתובבו בין כ-10-20 האורחים שהיו בזמן נתון במקום.

התחלנו מהלבנים, שם הסוביניון בלאן 06 התאפיין בחמצמצות מרעננת אם כי לעתים קצת משתלטת, ה-unwooded שרדונה 06 היה טוב כמו הבציר הקודם, עדין וחמצמץ, רענן וצעיר עם רמזים קלים להדרים ופריחה. בקבוק הצטרף אלינו לדרך חזרה.

הבלאן דה בלאן (NV), שהוגש בכוסות שמפניה של רידל היה הפתעה מעניינת, זהוב בהיר עם יובש דומיננטי, bone-dry העיר מישהו לידי ואני מסכים, חד ופריך עם מרירות נעימה בסיום. אחלה אפרטיף לדעתי. המחיר של 90 ש"ח לחצי בקבוק הופך אותו אולי לאחד מעשרת היינות הישראליים היקרים ביותר – אבל אני בטוח שכשמייצרים רק 1,400 (חצאי) בקבוקים בשיטה המסורתית העלויות גבוהות מאוד והן המתבטאות במחיר.

משם המשכנו לזוג האדומים שיראז-קבנרה וטריו 05, ומהם לשלישית סדרת T-selection, שכללה גראנש-שיראז, שיראז וקברנה פרנק 05. הטריו נמצא במצב דומה לזה שהוא היה כשטעמתי אותו לפני כמה חודשים, ואני עדיין דבר בדעתי לתת לו לנוח חצי שנה – שנה לפחות בבקבוק. השיראז-קברנה היה במצב דומה, למרות שבטעימה הקודמת הוא היה מצויין ומוכן לשתיה. יכול להיות שזו שאלה של חדרור מספיק, או Bottle variation.

סדרת ה-T לדעתי הציגה פוטנציאל, אבל בהחלט לא מוכנה עדיין לשתיה. הטאנין ביינות היה דומיננטי עד שתלטן, ובעיקר האף, אחרי סחרור, יודע לרמוז על מה צפוי בעתיד, וחושף שלל פירות יער ותבלינים מסביב לעץ. הבקבוק החביב עלינו היה הקברנה פרנק, שהציג בנוסף גם את האופי הזני הירקרק באף, והיה קצת פחות טאני מהאחרים. לחכות לפחות שנה לפני הפתיחה, אם לא יותר. המחירים היו 50 ו-60 לשרדונה ולסוביניון בלאן, 90 לשיראז-קברנה ו-140 לסדרת T.

האירוע כולו ממש לא נראה כמו אירוע טעימה או השקה; הרגיש כמו חברים שמזמינים אותך לאחה"צ בחצר שלהם. בלי שלטים, יחצ"נים ושיווק – רק אווירה נעימה ושקטה.

 רשמים קודמים הסוביניון בלאן 06, השיראז-קברנה והטריו 05, ורשמים (ישנים יותר) מהשרדונה 05, השיראז קברנה 05 ו-T-selection שיראז 2004 (שנותן הצצה על כמה טוב יכול הבציר החדש להתפתח). גם ישראל פרקר ביקר וכתב

תודה למשפחת פלטר על האירוח הנעים, והמון הצלחה בהמשך.

15 תגובות

  1. אני התלבטתי בין הקברנה פרנק לשיראז' גראנש, אם היה לי כסף הייתי לוקח את שניהם בייחוד שבזמן האחרון הקברנה פרנק חביב עליי ביותר.

    אתמול, לפני ההופעה פתחתנו בקבוק יין צרפתי שהפתיע אותי מאוד. עד היום טעמתי יינות צרפתיים זולים לטעמי ולא יצא לי לטעום יינות טובים יותר. נכון, טעמנו יין יחסית זול בצרפת, לא עילוי או כל דבר אחר. היין שנטעם מגיע מדרום צרפת Chateau Montus MADIRAN 2003. חבר שלי קנה אותו בצרפת לפני חצי שנה או יותר וחיפשנו סיבה טובה לפתוח אותו והתברר שההופעה היא סיבה מוצלחת ביותר. היין הזה בצבע שלו הוא שחור כמעט, בחיים שלי לא ראיתי יין בצבע עמוק כזה. כמו כן בריחו, ריח של שזיפים ופירות יער.

    היינו צריכים להיות מופתעים מהיין, אך חבר שלי ביקש יין מאוד פירותי מהמוכר בחנות היינות בצרפת והוא המליץ לו על היין הזה. אותי הפתיע אחוז האלכוהוליות ביין 15.5% שליינות צרפתיים זה בערך מעל השמים. התברר שיין זה מגיע מדרום צרפת ששם השמש והאקלים הים תיכוניים מתאימים לאחוז כזה גבוה של אלכוהול ביין. היין מורכב מ 80% של זמן הנקרא Tannat, שכמובן איננו בין זני ארצנו עקב כך שהוא לא מבורדו, בורגון או עמק הרון ו 20% של קברנה סובניון.

    אחד היינות הנפלאים ששתיתי, בהתחלה ניסיתי לזהות את טעמו ולא הצלחתי. לא היה לי מושג ממה מורכב בלנד זה עד לבדיקת הגוגל. טעמו מאוד הזכיר לי פטיט סירה, אך הגוף היה מלא יותר וטעמים עזים בהרבה יותר. זה לא יין גדול, אבל זה היה אחד היינות המענגים ביותר ששתיתי. גוף בינוני, טעמי שזיף ופירות יער והטאנינים מודגשים (יין צעיר), קפה קלוי וסיום מריר במעט עם חומציות המעידה על רעננות וצעירות היין. לדעתי לזן היין הזה יש פוטנציאל עצום בארץ, לפי גוגל זה זן ים תיכוני נפוץ שמשום מה לא זוכה עדיין להכרה מספקת. אל תחשוב על בורדו, תחשבו על ריבת אוכמניות ללא מתיקות, זה בערך הצבע של היין והמראה שלו. יין כזה עולה בצרפת 18 יורו בפריז, אני מניח שיין כזה עולה ביקב לא יותר מ 5 יורו. הלוואי עלינו יינות כאלה בשלושים שקל בארץ.


  2. היי קינקס, תודה על הרשמים.
    אמנם אני בור לחלוטין ביינות צרפת אבל מכר שלי שלח לי מדירן 96 (Domaine de Bories) שהיה נהדר (שתיתי לפני שנה). לאור התגובות החיוביות הוא שלח לי בציר 98 שפתחתי לפני כמה חודשים והוא היה חומץ, למרבה הצער.
    ענבי ה-Tannat נקראים כך מלשון טאנין, מדובר בענבים מאוד מרוכזים שיש שאומרים שאי אפשר לשתות אותם בכלל בחמש השנים הראשונות. חפש אצל רוגוב באתר ותמצא כתבה מעניינת על האיזור, תחת קטיגורית 'כתבות על יין'. אחוז האלכוהול הגבוה, אם אני לא טועה, קשור לבציר 2003 בצרפת שהיה חם מהרגיל ולכן היינות שם קיבלו אחוזי אלכוהול חסרי תקדים (ואם אני לא טועה #2, גם הואשמו בהיותם 'עולם חדש').
    אתה הולך ליישן קצת את היין שקנית אתמול?


  3. טוב, המדרין ששתינו היה 2003 ואיך נגיד יפה זה כמעט חמש שנים לאחר הבציר. היה יין נהדר, וגם אני לא מבין ביינות צרפתיים אך בקרוב אני הולך לקבל עוד. היין הרגיש צעיר ביותר.
    כן, את השיראז' גראנז' אני הולך לישן. אם היה לי מספיק כסף הייתי מישן גם את הקברנה פרנק שמור טוב ללא מקרר או משהו כזה. הבעיה עם הטי סלקשן, שזה יין יקר מאוד וכרגע לא נגיש מספיק. אולי את ההשקה היה אפשר לדחות בעוד איזה חצי שנה. אני חושב שהקברנה פרנק עוד צריך להתפתח בבקבוק ולסגל לעצמו גוף וטעמים זניים יותר.


  4. טוב.. אז בעקבות המלצתך כאן, גם עירא ואני נסענו לבקר ביקב של הפלטרים אתמול אחה"צ.
    בכללי, היינות שלהם היו לא רעים, אבל גם לא משהו שנפלתי בגללו מהכיסא. הסוביניון בלאן שלהם היה נחמד מאוד, אבל השרדונה היה אנמי לגמרי, לטעמי. כשהגענו, כבר לא מזגו את הבלאן דה בלאן, כך שלא יכולתי להתרשם ממנו.
    באגף האדומים, הבלנד של הסירה עם הגרנאז' היה חביב, וכך גם הקברנה פרנק הזני. השאר לא דיברו אליי, גם לא פוטנציאלית.
    הבעיה שלי, כרגיל, היתה עם המחירים הלא ממש ברורים שהיקב מתמחר בו את יינותיו. 140 שקל ליין אדום בינוני פלוס, זו פשוט גניבה, אם תסלח לי על הבוטות. אף אחד מהיינות לא היה ממש שווה את המחירים שרצו עליהם (אולי חוץ מהסוביניון בלאן המרענן). אני מעדיף היום לקנות יינות נהדרים ולא פחות טובים, בחצי מחיר ממה שרוצים בפלטר.

    כל שנשאר לי הוא לקוות שיום אחד הסיפור הזה יתפוצץ ליקבי הבוטיק האלה בפרצוף. בינתיים הבועה רק מתנפחת.


  5. שמע – ה-T selection לא קרובים למה שהם יודעים להיות. לפחות לא השיראז שכבר טעמתי מבציר קודם. אם מזדמן לך לטעום בציר קודם (קשה להשיג) אני חושב שתסכים איתי.

    לגבי השיראז-ק"ס, כשטעמתי אותו לפני חודש (ראה קישור) הוא היה טוב מאוד. שווה 100 שקל? זו שאלה סובייקטיבית.

    הטריו או שעדיין לא מוכן, או שלעולם לא יהיה מוכן – רק הזמן יכול לענות על זה. אנחנו דווקא העדפנו את השרדונה על הסוביניון בלאן שהיה קצת חמוץ מידי לטעמינו. אנמי אפשר להגיד אולי אם אתה אוהב שרדונה עם עץ, לטעמי הוא עדין ונחמד.


  6. סבלנות זאת מילת המפתח החשובה במקרה זה.
    אני מודה שהטי סלקשן הוא סוג של אניגמה ויש מצב שהוא הוצא למכירה מוקדם מידי. יקב פלטר זוכה לאהדת המבקרים כבר מספיק זמן אם אלדד לוי ורוגוב אוהבים אותו, סימן שיש שם משהו. מכיוון ששני מבקרים אלה לא תמיד זהים בהעדופתיהם ליינות ישראלים או בינלאומיים.
    אני לדוגמה הייתי נוכח במקום איזה שעה פלוס לפני שהגעת והטריו היה בכלל לא רע לטעמי. יכול להיות שהוא טעם בקבוק חדש בעוד אני טעמתי סוף של בקבוק ויש הבדל רציני. הקברנה פרנק והשיראז הזניים רחוקים מלהיות קרובים לשתייה במצד הנוכחי, היחידי שמתקרב זה השיראז גראנז'.
    למעשה טל פלטר עצמו הודה שהשנה השיראז גראנז' הרבה יותר מוכן לשתייה לעומת השיראז' של שנה שעברה כששאלנו אותו. זה רק אומר שצפוי ליינות כולל הבלנדים התפתחות בבקבוקים, בכל מקרה אני עם הבקבוק שלי ממתין לפחות שנתיים.


  7. היי
    אני מוכרח לאמר שהבלוג שלך נראה מעולה!!!!!
    אשמח מאוד להסתייע בעזרתך, האם תוכל לאמר לי באיזה פורמט עיצוב השתמשת?
    תודה רבה
    אילן


  8. אגב, למה כולם כותבים גרנאז'? אם כותבים את זה באנגלית/צרפתית grenache זה לא אמור להיות גראנאש?

    אילן שלום, וברוך הבא
    בגלל שאין לי סבלנות וחשק להתעסק בעיצוב ובצד הטכני של הבלוג – פשוט בחרתי בתבנית מוכנה שוורדפרס מספקים (החלפתי פעם אחת מאז פתיחת הבלוג). באופן כללי הצד הטכני פה מאוד ידידותי ומיועד לדעתי במיוחד לאנשים שאין להם ידע או חשק להתעסק עם הפן הטכני. בנוסף גם יש FAQ מפורט ופורום עזרה. בשביל להתחיל פשוט נרשמים ב- http://www.wordpress.com
    אם תיתקל בבעיה משם, אתה מוזמן לשאול ואנסה לענות כמיטב יכולתי. עדיף באימייל about.drinking@gmail.com

    בהצלחה


  9. גראנש….
    אז מה שוב נשאר לי לקרוא ולקנא?:)
    אני אוהב את הפלטר וחושב שהם עושים את יינות השיראז הטובים בארץ ללא מתחרים של ממש.
    אגב מסתבר שאת הגוורץ של ויתקין אפשר להשיג רק ביקב
    אז הסתפקתי במסע ישראלי החביב מאוד.
    הא ועוד אגב אני עכשיו בעליו החוקיים של דלתון מרלו כרם מירון. ולפי מה ששמעתי הוא שווה כל אחד מ98 השקלים.


  10. לא ברורה לי הסיבה מדוע אתה יוצר כל הזמן הפניות וקישורים למה שישראל פרקר כתב או נכתב באתר יינות ישראל. אתה עומד יפה מאד בזכות עצמך וישראל פרקר או האתר שלו לא צריכים ממך חיזוקים. אל תשכח אף פעם מה עשו לך אצלהם בפורום וגרמו לך להעלם תוך ימים ספורים….פשוט היוות איום על כותבי האתר


  11. מרק שלום, וברוך הבא
    אין לי איבה או ריב עם אף אחד בנושא. ככלל, כשאני כותב משהו אני משתדל לקשר למקורות נוספים. זה לא אומר שאני חושב ששם דברים כתובים יותר טוב, או להיפך, אלא אני פשוט מפנה את הקוראים למידע נוסף. לגבי אתר יינות ישראל, אני קורא בו באופן תדיר, ונהנה במיוחד ממדור 'ביקורת בגובה העיניים', גם חלון החדשות אינפורמטיבי ומעניין, ושם למשל למדתי על האירוע האינטימי הזה אצל משפחת פלטר.
    ישראל פרקר עזב את האירוע אצל הפלטרים משהו כמו עשר דקות אחרי שהגעתי ולא הזדמן לי לדבר איתו, אבל אנחנו נמצאים בקשר אינטרנטי. לתפיסתי כל הרעיון מאחורי התחביב שלי – שתיה – זה הנאה, אווירה, מצב רוח וחברים. לכן חבל לי לראות ברשת ובמציאות כל מיני סכסוכים בתעשיה, בעיתונות ועוד – זה מפספס מהעניין ואני שמח שאני מצליח להיות מחוץ לזה.
    בקיצור, במקום לכעוס ולריב אני מעדיף לפתוח בקבוק עם חברים או למזוג כוסית ג'ק ולחייך :)
    אתה מוזמן להמשיך לבקר ולהגיב.


  12. […] עקבי ודומה לפעם הקודמת שטעמתי אותו בביקור ביקב (הישן), וגם לבציר הקודם. בפרט התבלטה העדינות שלו לעומת […]


  13. […] אולי משמש. גוף בינוני, חמיצות רעננה ועוד פרי. זכרתי את 2006 ואת 2005 כעדינים יותר, אבל עדיין מדובר ביין נחמד, שמראה […]


  14. […] בציר חדש יולי 5, 2008 וואלה, כבר שנה הספיקה לטוס מאז הפעם האחרונה בחצר הפלטרים במושב השקט צופית. "אתה רק נכנס למושב […]


  15. […] לטעמי. בזמנו עלה כ-150 ש"ח, בצירים חדשים עולים יותר. כשטעמתי את היינות האלה בהשקה אצל משפחת פלטר הנחמדה לא ידעתי להגיד מה יקרה איתם […]



להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

w

מתחבר ל-%s